O medu
Jak rozpoznat kvalitní med? Lipový, lesní, akátový a další druhy medu denně nakupujeme a dáváme si je do čaje nebo na chleba. Kdo by nemiloval lahodný produkt včel, který je pro náš organismus tolik přínosný. Jak ale poznat ten "pravý med"?V roce 2012 vyvolal průzkum paniku u spotřebitelů medu. Ze 17 testovaných produktů byly čtyři ředěné laciným sirupem, dva vzorky obsahovaly éčka a dva ze tří testovaných bio-medů propadly úplně, kvůli přítomnosti pesticidů.Je paradoxem, že jedinečný český med je vyvážen do zahraničí, zatímco u nás v obchodech najdete med z dovozu, který je často dobarvovaný chemií a kvůli jeho nízké ceně konči na stolech mnohem častěji než ten tuzemský. Druhy meduMed se rozděluje do tří základních skupin.Květový:Pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, ale obsahuje větší množství pylu, což může vyvolávat alergické reakce. Známé jsou především jednodruhové medy, jako řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů, včetně produktu z ovocných stromů. Má světlou barvu a vyjma akátového, velmi brzo krystalizují.Smíšený:Pochází ze snůšky nektarového a medovicového původu bez výrazné převahy jednoho druhu. Jsou to především medy z malin, ostružin, lípy a později kvetoucích bylin a květin. Mají výraznou a lahodnou chuť. Pro svoji jedinečnost patří u milovníků medu k jasným favoritům.Medovicový:Neboli lesní med pochází z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. Obsahuje větší množství minerálních látek, stopových prvků a látek baktericidní povahy. Vzniká převážně v letních snůškách, má výraznější chuť a aroma. Krystalizuje velmi pomalu a je typický svou tmavou barvou. Jak poznáme "pravý med"?Odborníci se shodují, že nejjistější je řídit se rozumem. Je jasné, že pravý med nekoupíte 0,5 kg za 40 Kč. Při výběru vždy dohledejte zemi původu. Jak pozná oko laika, že jde o kvalitní produkt? Stačí ho v ruce překlápět, neměl by se v žádném případě přelévat jako voda, ale naopak se co nejpomaleji táhnout. A jak odborníci stále opakují dokola, krystalizace medu není závadou, je naopak důkazem, že jde o pravý a nešizený produkt.Proč med krystalizuje?Med světlé barvy, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Tyto světlé druhy krystalizuji velmi brzy, často už za několik týdnů po vytočení. Naopak tmavý med obsahuje více ovocného cukru, fruktózu, proto krystalizuje později. Nejlépe je na tom med lesní nebo akátový, který se vám dostane do fáze krystalizace až za několik měsíců.Jednoduše řečeno, do roka by měl každý kvalitní med ztuhnout, pokud se tak nestane, můžete výrobce začít podezřívat, že byl proces zrání zastaven nebo jiným způsobem upraven. Nechcete-li se ztuhlou konzistencí trápit, stačí med pomalu rozehřívat ve vodní lázni. Položte sklenici do vody, zahřejte na 45 °C, a pak vypněte. Celý proces opakujte, dokud není celý obsah rozpuštěný.Med je ostře sledovaným produktem A proč med sledovat? Ještě v nedávné době se med ředil cukerným roztokem řepy, což se dalo dobře odhalit. Falšovatelé posléze přešli na pančování medu levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu. Kvalitu medu ovlivňuje jeho složení a to hlavně obsah fruktózy a glukózy, jeho vyzrálost a způsob zacházení. I když je do medu zakázáno cokoliv přidávat, každoroční testy potvrzují opak.Najděte si svého včelařeNejvětší zárukou kvality jsou medy přímo od včelařů. Pokud nemáte čas běhat po sousedech a hledat, kdo v okolí má včely, nakupujte alespoň produkty, které jsou výhradně českého původu. Takový produkt je přísně kontrolován a získáte záruku, že nebudete konzumovat něco, co obsahuje antibiotika a jinou chemii.Zajímáte-li se o vzácný produkt včel více, pak si zapamatujte výraz hydroxymethylfufural, což není zrovna jednoduché slovo, ale jde o indikační látku teplotního zpracování medu. Pravý med obsahuje maximálně 0,4 mg/kg, rozbory levných náhražek ukázaly až 100 mg/kg. Jednoduše řečeno, výrobce med uvařil, a tím spolehlivě zničil všechny léčivé látky. Naopak máte ve sklenici ještě bonus v podobě těžkých kovů a zbytků léčiv.Dlouhá zima ovlivnila cenu meduDlouhá zima na přelomu roku 2012 / 2013 zapříčinila, že si za med připlatíme až o 15 Kč/kg. Zatímco v roce 2012 jsme si 1 kg kvalitního medu zakoupili za 135 Kč, letos (2013) se cena vyšplhala na 151 Kč/1 kg. V žádném případě není nutné vyvolávat paniku, že by snad českého produktu bylo nedostatek a my si museli začít kupovat nekvalitní medy z Číny. Jen platí staré dobré pravidlo. Za kvalitu je třeba si připlatit.Med léčitel Chudák med! Co všechno se dnes za něj vydává! Roztok toho nejobyčejnějšího cukru, který nemá sebemenší prospěšné účinky. Ale pravý med, to je něco úplně jiného!Lesní, luční, tmavý nebo světlý - hlavně aby byl přírodní. Levné náhražky tak vlastně jen dokazují jeho cennost - jinak by nestál za napodobování. Pravý med totiž bývá drahý, ale rozhodně se vyplatí! V jedné jeho lahvi vlastně dostanete celou přírodní lékárničku.Zevnitř i zvenku Med provází lidstvo od pradávna. Používal se ke slazení v dobách, kdy ještě cukr ani neexistoval. V dávných dobách sloužil i jako antikoncepce - tvořil poševní ucpávku z medu, která měla hubit spermie. Antický lékař Hippokrates předepisoval med na zvýšení síly a odolnosti a horké medové mléko jako lék na horní cesty dýchací. Med si totiž po věky uchoval pověst léku na dýchací obtíže a na odstraňování hlenů. Podle několika studií dokáže utišit kašel stejně účinně jako sirupy proti kašli, obzvlášť u dětí. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako látka snižující překrvení a zároveň jako mírné sedativum. Lékaři med doporučují při vyčerpání, stresu, nervových poruchách, chronických nemocech a proti stárnutí pleti. Má také antiseptické účinky a pomáhá hojit rány, takže ho můžete nejen jíst (a pít), ale také používat na tělo zvnějšku.Co všechno s medem můžete udělat?• Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. • Všechna sladká jídla - tedy i med - povzbuzují mozek k tvorbě endorfinů, přirozených látek tišících bolest.• Na nemoci srdce platí med s mletou skořici namazaný na chlebu místo džemu nebo marmelády. Med se skořicí totiž snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání před infarktem. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.• Med je účinný i v boji proti artritidě, stačí jedna lžíce denně. • Na infekci močového měchýře stačí rozpustit dvě lžíce medu a lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.• Na bolesti zubů pak stačí vymíchat jednu lžíci skořice a pět lžic medu. Třikrát denně a zub přestane bolet.• Na vysoký cholesterol fungují zase dvě lžíce medu a tři čajové lžičky skořice smíchané s dvěma dl horké vody. • Med platí i na potíže se žaludkem, na plynatost, na posílení imunitního systému, při těžkém žaludku či chřipce.• Používá se i na pupínky na pleti, na kožní infekce a údajně i na hubnutí a rakovinu.• Působí také proti zápachu z úst. Takže med do každého dopravního prostředku!Posílení imunityMed je nejen úžasně dobrý, ale také zdravý. Přesto není jedinou věcí, za které můžeme být vděční včelám. Nesmíme zapomínat také na strdí a na propolis!Strdí je tou senzací, na kterou praotec Čech údajně lákal své lidi, aby zůstali na tomto místě. Ale CO to doopravdy je? Strdí ve staročeštině znamená včelí plást naplněný medem a patří k těm málo přírodním produktům, které mají svým vzhledem, složením i účinkem nejblíže k původním potravinám, které jsou skutečně prospěšné zdraví a dokážou léčit mnoho obtíží. "Víčka" z plástu s medem se dají žvýkat a přitom desinfikují celý zažívací trakt. Chcete zdravotní "žvýkačky" z medu? Žvýkání plástového medu odstraňuje z úst streptokokovou infekci, takže snižuje riziko zubního kazu. Zabraňuje také vzniku vředů v žaludku, dvanáctníku i ve střevech. Podle americké tradiční medicíny žvýkání strdí během alergické sezóny omezuje podráždění - kýchání, slzení očí a ucpaný nos. Pokud začnete včas, podráždění se vůbec neobjeví. Má se žvýkat co nejdéle, nejméně 30 minut, a pak celé spolknout - ano, i s voskem, abychom z něj měli co největší zdravotní prospěch.Plástový neboli plástečkový med se skládá z panenského včelího vosku z divoké stavby včel, medu, zrnek pylu (který se jinak často z medu odstraňuje filtrací) a propolisu.Propolis - přírodní antibiotikumPropolis, lidově také nazývaný včelí kyt, patří k nejžádanějším a také nejtajemnějším včelím produktům. Zvláštně aromatická, oranžovo hnědá látka má zcela mimořádné účinky. Ničí některé bakterie, viry a plísně, působí proti zánětům a bolesti, zároveň posiluje imunitní systém, a tím brání proti dalším útokům virů na organismus. Celkově povzbuzuje organismus a podporuje hojení. Včely propolis využívají hlavně jako "desinfekční nátěr" vnitřku úlu a jako tmel pro utěsnění mezer. Také jím obalují těla vetřelců např. hmyzu a hlodavců, kteří proniknou dovnitř úlu. Jejich mumifikací pomocí propolisu zabrání rozkladu, a tím i šíření škodlivých mikroorganismů v úlu. Včelí produkty chrání zdravíVzácnost propolisu je kromě jeho výjimečných vlastností dána tím, že ho včely nevyrábějí mnoho. Jeden roj "připraví" pouze kolem 300 gramů této výjimečné látky za rok. Včelaři ovšem znají způsoby, jak produkci propolisu o něco zvýšit, například umístěním zvláštních sítěk do úlu. Lidé propolis od pradávna využívají při léčbě zánětů v dutině ústní a hrdle, bolestí zubů, pro celkové posílení organismu, při trávicích obtížích, revmatu a řadě dalších zdravotních problémů. Záznamy o jeho využití máme už ze starověkého Egypta, kde byl používán nejenom k léčení, ale také při mumifikaci těl faraonů. Není divu, že se vzrůstajícím zájmem o tradiční léčivé prostředky se propolis octl v hledáčku vědců. A ti jeho téměř zázračné schopnosti potvrdili. Zároveň ale zjistili, že jde o látku s velmi proměnlivým složením, které se mění podle toho, kde a jaké pryskyřice včely sbíraly. Spolehlivé účinky propolisuPoměr pryskyřičných složek, pylu, minerálů, enzymů, vosků a dalších látek není v propolisu stálý. To také znamená, že při použití surového propolisu nebo třeba domácí propolisové tinktury nelze zaručit vždy stejné účinky. • Řešením je užití volně prodejných přípravků, při jejichž výrobě se používá velké množství propolisu od různých včelařů a mísení a čištění zaručující stabilní obsah látek a účinnost.• Když vás tedy začne bolet v krku, nasaďte proti bolesti a zánětu co nejdřív propolisový sprej, který slučuje blahodárné účinky propolisu a svěžest máty, poskytuje rychlou úlevu sliznicím hrdla krku a zajišťuje svěží dech po několik hodin. • Při rýmě a zánětu dutin můžete sáhnout po propolisovém nosním spreji, který usnadňuje dýchání a desinfikuje nosní sliznici. • Pro děti jsou k dostání propolisové kapky bez alkoholu s příchutí lesního ovoce či propolisové medvídkové tablety. Léčbu můžete doplnit propolisovým inhalačním olejem, který celkově působí příznivě na dýchací cesty.